Administratie & Consultancy MV&E ; Making Accounting/Taxes Easy to understand

B.V. oprichten

Hier moet je rekening mee houden bij de oprichting van de BV

 

De meeste Nederlanders die een bedrijf oprichten, starten een eenmanszaak. Lekker makkelijk, want je hoeft alleen even langs de Kamer van Koophandel met je kopie paspoort op zak en je…..

 

 

onderneming is ingeschreven kan tegenwoordig vaak ook op je privé adres. Maar in veel gevallen is een eenmanszaak helemaal niet aantrekkelijk. Veel ondernemers maken dan ook de keus, na verloop van tijd, de logische keus naar een een bv: besloten vennootschap. 

 

Een groot deel van de Nederlandse Zelfstandigen richt zelfs helemaal geen eenmanszaak op, maar start direct met een bv. Maar wat houdt een bv eigenlijk in, waar dient men rekening mee te houden als je er één opricht, en ook niet onbelangrijk: wat mag dat allemaal kosten?

 

 

 

 

 

 

Wat is een bv?

De afkorting bv staat zoals eerder vermeld voor besloten vennootschap. Het is één van de meest gekozen rechtsvormen in Nederland. De bv is, anders dan andere rechtsvormen zoals bijvoorbeeld de stichting of vereniging, primair bedoeld om handel te drijven en dus geld te verdienen. Een bv heeft één of meerdere bestuurders, die namens de bv kunnen handelen. De bv is dus een rechtspersoon, die – hoewel vertegenwoordigd door een bestuurder of gemachtigde – zelf handelingen kan uitvoeren, overeenkomsten kan aangaan, et cetera.

Bv of eenmanszaak? De belangrijkste verschillen

deal gesloten

 

kom langs bij Administratie & Consultancy MV&E!

Dat brengt ons direct bij één van de belangrijkste verschillen met de eenvoudige eenmanszaak. Een eigenaar van een eenmanszaak is altijd, in juridische & fiscale termen, hoofdelijk aansprakelijk voor alle handelingen van die eenmanszaak. Gaat je eenmanszaak failliet, dan draai je dus privé op voor de malaise. Bij de bv ligt dit anders: gaat de bv failliet, dan word je in principe niet privé aansprakelijk gesteld. Hier zitten wel enkele mitsen en maren aan. Gaat je bv daadwerkelijk failliet, dan zal altijd worden onderzocht of er wel is voldaan aan, wederom in juridische termen, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Eenvoudig gezegd: men onderzoekt of je ook roekeloos of buitensporig gehandeld hebt. Ben je zelf aantoonbaar schuldig aan het failliet van jouw bv, dan kun je alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Je moet je bv dus, kortom, behoorlijk besturen.

Er bestaat nog een tweede veelvoorkomende beperking op het voordeel dat een eigenaar van een bv niet hoofdelijk aansprakelijk is. Die beperking merk je vooral als je net een bv gaat oprichten en geld nodig hebt om te kunnen investeren. Een bank zal je in zo’n geval over het algemeen alleen een lening willen verstrekken als je persoonlijk garant staat. Op die manier ben je, althans in de beginjaren van je bv, toch een beetje hoofdelijk aansprakelijk.

Naast de hoofdelijke aansprakelijkheid zijn nog veel meer verschillen tussen een bv en een eenmanszaak. Wat belangrijk is voor ondernemers die twijfelen tussen een bv en een eenmanszaak: de bv straalt van oudsher gezag en commercieel vertrouwen uit. Bv’s zijn professionele bedrijven en geen hobbyisten. De status van bv geeft aan klanten het signaal dat een bedrijf serieus is, te vertrouwen is en niet zomaar met de noorderzon zal vertrekken. Kortom: hiermee kan, in principe, zaken mee worden gedaan.

Een volgend voordeel dat je als eigenaar van een bv hebt, is dat je aandelen kunt uitgeven en dus ook het gehele bedrijf kunt overdragen aan iemand anders. Het bedrijf kan dus eenvoudig van bijvoorbeeld vader op zoon worden overgeheveld. Ook kun je aandelen uitgeven aan familieleden, vrienden of bekenden met wie je een goede band hebt, om vermogen te verzamelen en ze een graantje te laten meepikken van de opbrengsten van het bedrijf. Dit alles is onmogelijk bij de eenmanszaak.

‘het omslagpunt om van een eenmanszaak naar een bv te gaan zit rond de anderhalve ton’

Tot slot heeft de status van bv ingrijpende (vaak positieve) fiscale gevolgen. Zo val je met een bv onder de vennootschapsbelasting, en niet langer onder de inkomstenbelasting. Maak je veel winst – het omslagpunt zit zo rond de anderhalve ton (€150.00) – dan zul je daarvan met een bv véél meer overhouden dan met een eenmanszaak. Lopen de zaken met Uw eenmanszaak dus goed? Wees dan verstandig en ga snel een  WhatsApp” data-type=”URL”>bv oprichten en bel, mail of chat met ons voor door verwijzing naar ons huis notaris. 

Een korte video over rechtsvormen !

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video afspelen